Sekcije

Administracija Društva
Edukacija
Saradnja sa Supervizorima
Saradnja sa Međunarodnim Aktuarskim Tijelima
Saradnja sa Industrijom Osiguranja
 

Seminar za aktuare

Seminar za aktuare

Mjesto održavanja: Sarajevo, Hotel Sarajevo
Vrijeme održavanja: 15.11. i 16.11.2018. godine

Generalne informacije i agendu možete pogledati ovdje. (link za direktan download)
Informacije o prijavi i kotizaciji za seminar nalaze se ovdje. (link za direktan download)

Održan je Seminar za Aktuare: Komunikacija, novosti, digitalno društvo! Gdje smo i šta se od nas u osiguranju očekuje?!

U organizaciji Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH i Aktuarskog društva u BiH 15. i 16. novembra 2018. godine, održan je Seminar za aktuare. Na prvi pogled naziv seminara bi ukazivao na vrlo specijalistički seminar isključivo za aktuare, ali poučeni dosadašnjim iskustvima organizacije seminara i to naročito kolega iz Aktuarskog društva u BiH, seminaru su se rado odazvali pored ovlaštenih aktuara,ostali članovi Udruženja, predstavnici društava za osiguranje, predstavnici supervizora u osiguranju iz FBiH i RS, te Udruženja društava za osiguranje FBiH.

Aktuarsko društvo u BiH je punopravni član Međunarodne asocijacije aktuara (IAA – International Actuary Association), te je ovim seminarom nastavilo svoju misiju educiranja i približavanja standarda iste svim akterima na tržuštu osiguranja.

Gosti Seminara bili su troje izuzetnih predavača iz EU Caroline Grĕgoire, Renata De Leers i Aleš Tomažin, inače ovlašteni aktuari sa dugogodišnjim iskustvom u oblasti aktuarstva, risk management-a i komunikacija, što je dalo posebnu dimenziju sveukupnoj temi, prezentaciji i viđenju daljnjih koraka u ovom sektoru.

Na početku sesija prigodnim riječima obratili su se predstavnica Agencije za nadzor osiguranja FBiH Mirjana Vegar, te predsjednik AD u BiH Nedim Gavranović i podpredsjednica Anita Beus.

Nakon uvodnog obraćanja, seminar je mogao početi i to više nego interesantnom prezentacijom Caroline Grĕgoire. Caroline je aktuar i ovlašteni trener za komunikaciju iz oblasti aktuarstva i risk management-a i ima više od 20 godina radnog iskustva, a prezentirala je vrlo neobičnu i interesantnu temu pod nazivom Aktuarstvo i rizik komunikacije (kako imati bolju interakciju s svojim poslovnim partnerima). Komunikacija je jedna od vještina, o kojoj mnogi ne razmišljaju na način kako to poslovni svijet traži.

Izlaganje je bilo interaktivnog karaktera, a glavni cilj je bio naučiti slušati sagovornika, kako komunicirati verbalno i današnjem digitaliziranom svijetu - online, te kako najuspješnije prenijeti informaciju krajnjem korisniku koristeći elemente modela komunikacije, koji uključuje cijeve koji se žele postići, odnose u samoj komunikaciji i prezentiranju.

Često ne vodimo računa koliko je naša poruka jasna, odnosno zaboravljamo da "The message needs to get IN, not OUT". Caroline je kroz svoju prezentaciju učinila interesantnim ono što je dio naše svakodnevnice, a to je interakcija s drugima i nakon ovih prezentacija pozitivno isprovocirala nova razmišljanja o istima.

Predavanje je nastavljeno izlaganjem Renata De Leers koja je u svom izlaganju predstavila organizaciju Aktuari bez granica (AWB) jednu od sekcija Muđunarodne asocijacije aktuara (IAA), čiji je izvršni direktor, a koja se bavi razvojem aktuarstva u zemljama u razvoju, kroz edukacije, savjetovanja i razne tehničke pomoći. BiH je punopravni član IAA, kao i naši susjedi Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Mađarska, i sl.

Dvodnevni seminar završen je izvrsnim izlaganjem Aleša Tomažina o novim trendovima u industriji osiguranja, digitalnom i tradicionalnom pristupu osiguranju, te predstavljanje novog pristupa pod nazivom Blockchain. Postavlja se pitanje da li su tradicionalna društva za osiguranja kakva postoje danas prošlost? Koliko nam je važno ili koliko nam je opredjeljuće ono što je bilo u prošlosti, ako znamo do kuda je digitalno društvo došlo i čemu teži?

Odličnom organizacijom seminara uz podršku Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, Društvo aktuara obavezalo se nastaviti trend edukacije kako svojih članova, tako i svih učesnika u sektoru osiguranja. U završnim riječima gosp. Nedim Gavranović je istakao da Aktuarsko društvo u BiH nastavlja sa aktivnim radom, a organizacije Seminara ovog tipa postat će svakako jedna od godišnjih aktivnosti Društva.

Caroline Grĕgoire - With more than 20 years of experience in the actuarial and risk management fields in international environments and in different leadership positions, Caroline now works with actuaries, risk managers and executives in the insurance industry to support them with leadership, communication, strategy and culture issues. Before starting her own business, she was head of operational risk and risk reporting for the Hannover Re Group. Her facility to connect and to quicklyunderstand complex issues combined with her expertise and her enthusiasm allow her to provide clients with insightfuland concrete advice and make her an ideal sparring partner.She can easily relate to the challenges faced in the industry: constructive solutions are developed together with her clients. In addition to individual and team coaching and to speaking assignments, Caroline offers a customized communication course for actuaries and risk managers to enhance their communication skills, called “Actuaries on stage”. Participants learn how to communicate a clearand transparent message to any audience, which leads to proper decision-making, successful projects and the achievement of one’s goals. She is also a lecturer for the compulsory communication course that the German Actuarial Society (DAV) will provide from 2019 onwards. Caroline co-authored the IAA risk book chapter on operational risk. She is an associate member of the Swedish Society of Actuaries and communicates fluently in English, French, German and Swedish. Caroline intends to be more present in the region in the future.For more information about her and how she can support you in your work, browse throughwww.cg-four.com/en. She can be reached at caroline.gregoire@cg-four.com.

Renata De Leers u svom izlaganju predstavila je organizaciju Aktuari bez granica (AWB) inače jedne od sekcija Muđunarodne asocijacije aktuara (IAA), čiji je izvršni direktor, a koja se bavi razvojem aktuarstva u zemljama u razvoju, kroz edukacije, savjetovanja i razne tehničke pomoći. BiH je punopravni član IAA, kao i naši susjedi Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Mađarska, i sl. Ovaj dio prezentacije bio je informativnog i edukativnog karaktera u smislu dešavanja u okviru IAA i očekivanja u narednom periodu za sve punopravne članove Međunarodne asocijacije aktuara (IAA), kao i one koji to namjeravaju biti. Gđa. Renata se posebno osvrnula na važnost činjenice da supervizori podržavaju ulogu i rad aktuara, obzirom i na propisane zahtjeve Međunarodnog udruženja supervizora u osiguranju (IAIS) kroz Osnovne principe osiguranja ( ICP) i to posebice ICP 7 i 8.

Aleš Tomažin - aktuar i mnogo više od toga – upoznao nas je sa novim trendovima u industriji osiguranja, digitalnom i tradicionalnom pristupu osiguranju, te predstavio novi pristup u osiguranju pod nazivom Blockchain. Postavlja se pitanje da li su tradicionalna društva za osiguranja kakva postoje danas prošlost? Koliko nam je važno ili koliko nam je opredjeljuće ono što je bilo u prošlosti, ako znamo do kuda je digitalno društvo došlo i čemu teži? Sa više od 20 godina iskustva u oblasti osiguranja i aktuarstva, gsp. Aleš je prezentirao i kalkulacije premije neživotnog osiguranja, kao i risk i rating faktori koji utiču na o bračun.

Materijali i slike

Klik za download zip file-a sa slikama
Klik za download zip file-a sa materijalima
 

 

Designed by SamirMehic -------- Copyright 2010 --- AKTUARI.BA --- All Rights Reserved -------- e-mail kontakt: administrator@aktuari.ba